10 lipca 2014, 10:41
Od maja do zakończenia października rozpoczyna się okres grillowy. Od lat 90 jest to jedna z bardziej lubianych form spotkań ze znajomymi czy familią. Celebrowanie posiłków jest ponadto cechą narodową Polaków. Nie zadziwia więc, że prawie wszyscy odnajdujemy przyjemność dozorując grillowego żaru.
Polepszanie humoru
W wolne soboty i niedziele pragniemy się oderwać i wyciszyć. Przyrządzanie apetycznego jedzenia od długiego czasu wprawiało ludzi w wyśmienity samopoczucie w związku z tym nikogo nie dziwi, że grill w dobrym towarzystwie dobrze oddziałuje na nasz nastrój. Wspólna praca przy czymś tak łatwym jak krojenie jarzyn, marynowanie mięsa czy nawet pilnowanie jego smażenia się na grillu powoduje uśmiech na buzi każdej osoby. I to nie tylko tych ubóstwiających apetyczne pożywienie ale i tych, którym bliskie jest przyjemne spędzanie czasu czy zwykłe wytwarzanie czegokolwiek własnymi rękoma. Do tego aż z trudem nie zauważyć, że najlepiej spędza się wolny czas z rodziną. Jest więc czas na uzupełnienie zaległości z poprzednich dni. W końcu wiele z nas przechodzi obok siebie się od początku do końca tygodnia, a to pędząc do pracy czy na lekcje bądź pomiędzy nimi. I akurat w weekend czy inne dni wolne od pracy zdołamy zainteresować się co słychać u naszej rodziny.
Dietetyczna alternatywa posiłku
Klasyczna polska kuchnia nie jest uosobieniem zdrowego posiłków. Duża ilość tłuszczu a mała dawka warzyw sprawia, że w wakacje nie mamy chętki na polską kuchnię. Ciężkostrawne posiłki są wymieniane o wiele lepszą alternatywą czyli potrawą grillowanym. Grillowane mięso jest w końcu dużo zdrowsze aniżeli to smażone na patelni we własnym tłuszczu. Przy dobranych zdolnościach kawałek kurczęcia bądź wołowiny można doprowadzić do perfekcji, wyłącznie trzymając je na ruszcie. Jednakowoż nie powinniśmy się krępować tylko do mięsa. W końcu grillowane owoce i warzywa są równie dobre. Grillowane ananasy czy jabłka trafiają w nawet najbardziej kapryśne gusta a marchewki czy brokuły zyskują wybornego smaku leżąc na grillu okraszone jedynie paroma kroplami oliwy i solą.
Klasyczne nastawienie do grilla jest już każdemu znane i nadal często umawiamy się z przyjaciółmi właśnie w owym celu. Pomimo, że to się pewnie nigdy nie zmieni, nie winno nas to stopować przed podjęciem wysiłku urozmaicania dań podawanych z rusztu.
Inspiracją do powstania tekstu są: frytki